Klimaatbestendigheid bomen

Terug
9 mei 2018

Klimaatbestendigheid bomen

‘Of een boom klimaatbestendig is,

hangt af van omgeving

waarin de boom geplaatst wordt’

Het klimaat verandert. De stad moet mee veranderen. Hoe pakken we dat aan? Tijdens symposium Climate Trees op 20 juni 2018 zullen meerdere sprekers uiteenzetten welke bomen in stedelijke gebieden in de toekomst neergezet moeten worden, aangepast op de toenemende hitte. Eén van die sprekers is Keith Sacre.

Klimaatbestendig
Sacre is bosbouwkundige en stedelijk bosbouwdirecteur bij Barcham Trees, een toonaangevende boomkwekerij in Cambridgeshire, Verenigd Koninkrijk. Hij zal tijdens het symposium vertellen welke rol kwekerijen spelen bij het selecteren van de juiste boomsoorten. Want welke bomen zijn klimaatbestendig en welke niet?

Volgens Sacre is het antwoord op deze vraag niet zo zwart-wit: ‘Voor kwekers is het moeilijk om zich te richten op specifieke boomsoorten, omdat de variabelen die verband houden met klimaatverandering in stedelijke gebieden nog steeds aan het opkomen zijn. De veerkracht van het stedelijke bos is het grootst wanneer er een diversiteit aan soorten is.’

Klimatologische omstandigheden
Bij het selecteren van boomsoorten die het beste bestand zijn tegen extreme hitte, is het noodzakelijk om te kijken naar de klimatologisch omstandigheden waarin een boom van nature groeit. Een boom die van nature goed kan groeien in een warm klimaat, zal het in hete stad ook goed uit kunnen houden. ‘Het gaat erom dat de boomsoort matcht met de variabelen die we tegenkomen in de stedelijke omgeving, in de wetenschap dat geen twee groeiplaatsen hetzelfde zijn.’

Symposium Climate Trees
Welke bomen klimaatbestendig zijn, hangt dus sterk af van de boomsoort en de omgeving waarin de boom geplaatst wordt. Deze twee factoren moeten perfect op elkaar aansluiten om extreme hitte in de stad tegen te gaan. Hoe dat het beste aangepakt kan worden zullen Keith Sacre en zijn mede-sprekers vertellen tijdens het symposium ‘Climate Trees’ op 20 juni in Dodewaard. Kaarten zijn nog beschikbaar.

Let op: de voertaal tijdens het symposium is Engels. Nederlandse real time vertaling is beschikbaar.

door Linde Kruese

Bron: Boom in Business

Contactgegevens

A.Th. Verkleij
Laag Boskoop 19
2771 GV Boskoop
Nederland

Telefoon: 0172-216661

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.