Nederlandse bevolking wil een verbod op 'bijengif'

Lees meer

Nederlandse bevolking wil een verbod op ‘bijengif’

Terug
14 maart 2018

Nederlandse bevolking wil een verbod op ‘bijengif’

Nederlandse bevolking wil een verbod op ‘bijengif’

woensdag 14 maart 2018

Een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking staat achter een volledig verbod op pesticiden die schadelijk zijn voor bijen. Dat laat een recente peiling van Peil.nl zien

79% vóór verbod
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van burgerbeweging Avaaz. Meer dan driekwart van de respondenten staat achter een volledig verbod op neonicotinoïden. De chemicaliën die volgens onderzoek van de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) schadelijk zijn voor bijen.

Europese Unie
Vorige maand bevestigde de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) dat neonicotinoïden een gevaar vormen voor bijen. Het Europees Parlement nam een motie aan ten gunste van een verbod op alle deze pesticiden die schadelijk zijn voor bijen. Een volledig verbod wordt momenteel besproken in de Europese Unie en kan al op 22 maart in stemming worden gebracht. Het verbod is een voorstel van de Europese Commissie en wordt door verschillende landen gesteund. In 2013 heeft Nederland een gedeeltelijk verbod gesteund, maar minister Schouten heeft zich nog niet willen vastleggen aan een volledig verbod op gebruik in de buitenteelt.

De petitie
Met een petitie, die in één week 65.000 keer ondertekend werd, voeren burgers de druk op de minister op. Voormalig ministers Jan Terlouw en Frits Bolkestein, prinses Irene, en een groot aantal prominente wetenschappers sloten zich ook aan bij de campagne. Minister Schouten zal de petitie vandaag, 14 maart, om 14:15 in ontvangst nemen, voor de ingang van de Tweede Kamer.

Tijd voor de Bij
Anneke Kooijmans van Avaaz: “Wetenschappers, imkers, en 79% van de Nederlandse bevolking zijn het eens: het is hoog tijd om de bijen te redden! Nederland steunde in 2013 al een gedeeltelijk verbod, nu moet minister Schouten de volgende stap zetten en zich inzetten voor een volledig verbod met onmiddellijke ingang.” Jaap Molenaar, de initiatiefnemer van de petitie op het platform van Avaaz: “Het is code rood voor de bijen — minister Schouten noemt zichzelf de bijenkoningin van Nederland, ze moet zich nu hard maken voor een Europees verbod op bijengif. Bijen en burgers rekenen op haar!”

door Willemijn van Iersel

Contactgegevens

A.Th. Verkleij
Laag Boskoop 19
2771 GV Boskoop
Nederland

Telefoon: 0172-216661

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.